kindje op komst!
Hier maak je kennis met hoe het nou allemaal zit met het zwangerschap gebeuren. De bevruchting, wat er allemaal gebeurd met jouw lichaam in die 9 maanden, maar natuurlijk ook hoe jouw baby eigenlijk ontstaat.

in de buik
Nadat het zaadje bij het eitje is gekomen gaat het groeien. Als dat hoopje cellen dan per ongeluk splits is er kans op een tweeling, dit noem je een eeneiige tweeling. Bij een twee-eiige tweeling zijn er twee eitjes bevrucht en groeien die samen in de baarmoeder.
het lange wachten...
maand 1: eigenlijk als ze zeggen dat je 1 maand zwanger bent, ben je pas 2 weken zwanger. Dat komt doordat de telling van zwangerschapsweken (en dus ook de maanden) begint bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Pas aan het begin van de derde week is de bevruchting, waar de eicel een spermacel tegen komt. en in de vierde week ontstaan de embryo en de placenta. maar eigenlijk zijn er niet zo veel veranderingen in het lichaam bij de eerste maand.
maand 2: na 2 maanden weet je eigenlijk pas of je zwanger bent. je buik ziet er nog niet zwanger uit maar er zit al wel leven in de embryo. bij de achtste week wordt je eerste echo gemaakt.
maand 3:je baby is een foetus en de basis van de baby is er. je kan het ook een beetje zien aan de buik. ook moet je naar de verloskundige om te kijken of het goed gaat met jou en de baby. in de 10e week van de zwangerschap is weer een echo.
maand 4: je baby ontwikkelt zich en gaat oefenen met dingen die hij straks moet kunnen als hij/ zij uit de buik komt. in de 14e week kan je naar de dokter gaan en dan kan je samen het hartje horen van je kindje! aan het eind van deze maand kan je met een echo zien welk geslacht je baby is, maar je kan je ook nog laten verrassen bij de geboorte.
maand 5:als je 5 maanden zwanger bent ben je op de helft van je zwangerschap. je voelt de baby veel bewegen in de buik. je wilt natuurlijk dat de baby fit wilt zijn, dus je moet gaan sporten. meestal lukt dat nooit, want het is loodzwaar met een baby in je buik.
maand 6: je kan steeds minder omdat je buik groter wordt en je meer last krijgt van je zwangerschap. de baby leert juist meer dingen. de baby kan nu ook dingen horen. dus ga lekker een muziekje luisteren, of ga praten met je toekomstige kindje.
maand 7: je bent aan het einde van je zwangerschap en je krijgt steeds meer kwaaltjes die met zwangerschap te maken hebben. de baby is al heel groot, iets van 34 cm lang en 800 gram.
maand 8: Nu je 8 maanden zwanger bent, heeft je baby steeds minder ruimte in je baarmoeder. maar dat betekent niet dat je kindje niet blijft groeien, ook al is je buik al zo groot.
maand 9: Na 9 maanden zwangerschap is het zover, je bereikt eindelijk je uitgerekende datum. Helaas betekent dit niet per definitie dat je op die dag bevalt. Sterker nog, minder dan 5% van de zwangere vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. Je baby neemt ondertussen een lighouding aan voor zijn geboorte.
tijdens en vlak na de geboorte
Je kan verschillende geboortes hebben. Je kan een gewone geboorte hebben waarbij het kind door de vagina naar buiten komt. Als het kind niet snel genoeg komt kan je ook een vacuümpomp hebben, die trekt aan het hooft van het kind zodat het kind er sneller uit gaat. Ook kan je met een keizersnee bevallen, dan maken ze een snee in je buik en zo word het kind dan geboren. Een kind kan ook in een stuit liggen, dat betekend dat het met de beentjes naar beneden ligt of dat het kind schuin ligt. Als het kind uit de buik gekomen is is het heel koud en licht. In de baarmoeder was het donker en warm en als ze eruit komen niet. Ook moeten ze met hun longen gaan ademen. Vlak na de geboorte worden er testen bij de baby gedaan om te kijken of het kind gezond is. De hartslag word bijvoorbeeld gemeten en het kind word onderzocht of er geen dingen missen.
de eerste maanden met je kind
De eerste maanden met je kind moet je vaak naar het consentoratiebureau. Hier onderzoeken ze de baby, wegen ze de baby en meten ze hem of haar. Ook krijg je in het consentnatiebureau ook vaak de eerst prikjes, vaak is dat in de bovenbeen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb