de ouderhandleiding 

In de ouderhandleiding vertellen we wat de functie is van het onderdeel, wat onze mening er van is, onze argumenten wat we er van vinden en onze uitleg hoe we zorgen dat ouders en hun kinderen dit onderwerp meer spraakzaam maken. 

-taak 1, de lieve Lita box: De lieve Lita box! Leerlingen van het hele leerjaar kunnen hun vragen over seksualiteit en voortplanting opschrijven en in de box doen. Aan het eind van het Thema zijn er een paar van deze vragen beantwoord. Ik vind het niet heel belangrijk maar het kan wel belangrijk zijn. Want ik hoef niet per se op deze leeftijd te weten hoe je een meisje opgewonden maakt. Sommige vragen die gesteld worden kunnen belangrijk zijn voor later of in het voorlichtingspakket. U kunt met uw kind de vragen bespreken waarvan u denkt dat goed zijn om te bespreken. Gemaakt door Koosje van der Molen (klassikale opdracht dus er kon niet aan gewerkt worden maar het is besproken in de klas)

 

-taak 2, alles draait om seks: Alles draait om seks. Er is veel seks in de media, bijvoorbeeld reclames voor parfum. Als er bij mannenparfum er een man met een sixpack de parfum gebruikt, kopen mensen het sneller dan als een man met een buikje het gebruikt. Ook ging deze taak over hoe je je eigen toekomst ziet en wat de verschillen of vergelijking tussen mannen en vrouwen zijn. Er verschil is bijv. dat mannen een penis hebben, meer haargroei en een zwaardere stem. Vrouwen hebben een vagina, borsten en bredere heupen. Een vergelijking is dat ze allebei tepels hebben. Dit is wel belangrijk om te weten want dat ken je verschillen tussen mannen en vrouwen en kan je er rekening mee houden. Ook is het handig om over die reclames te praten met je kind want dan weten ze daar ook iets van af en dan verleid het hun minder. Gemaakt door Koosje van der Molen (taak 1A: Lukas, Taak 1B en 2: Lukas, Zoë en Koosje)

 

-taak 3, geslachtsorganen: Alle drie hebben we gewerkt aan deze taak en de taken goed verdeeld. In deze taak hebben we geslachtorganen getekend en de menstruatiecyclus getekend. We vinden het belangrijk dat het in het voorlichtingspakket zit omdat het een belangrijk deel is en je er wel een beeld van moet hebben. Het is een onderdeel dat niet kan missen bij dit thema. Het kan helpen als ouders tegen hun zoon of dochter zeggen hoe geslachtsorganen werken,  zo weten kinderen hoe geslachtorganen weken. Deze ouderbeschrijving is gemaakt door Lukas. 

 

-taak 4, in the bomb: Door tijdsdruk en een missend mc lid hebben we deze taak niet kunnen maken. In deze taak ging je een tienermoeder en een verloskundige interviewen. Ik vind het belangrijk dat mensen bewust zijn van hoe het kan zijn voor een tienermoeder en dat de vooroordelen niet kloppen. En mensen moeten er van bewust zijn hoe lastig verloskundige kan zijn.  Kinderen kunnen leren hoe je kan voorkomen tienermoeder zijn en leren het te voorkomen met voorbehoedsmiddelen. Deze ouderbeschrijving is gemaakt door Lukas. Klein deel van de taak gemaakt door Koosje en Zoë. 

 

-taak 5, lhbt: Dit onderdeel gaat over LHBT dus over lesbisch, homo, biseksueel en transgender. Lesbisch is dat je een vrouw ben en je op vrouwen valt. Homo is dat je een man bent en dat je op mannen valt. Als je biseksueel bent dan val je op mannen en vrouwen en als je transgender bent ben je een vrouw die een man wil zijn of andersom. Dit is zeker van belang om te bespreken met je kind zodat ze LHBT gaan accepteren. Misschien is uw kind zelf iets van LHBT dan moet u daar zeker over praten met uw kind om het onderwerp niet ongemakkelijk te maken. Gemaakt door Koosje van der Molen (Taak 5: Koosje en Zoë)

 

-taak 6, nature vs nurture: Dit gaat over nature en nurture, de naam zegt het al een beetje want nature betekend in het engels natuur. Dit is wat je bij je geboorte krijgt zoals genen. Nurture is wat je meekrijgt in je opvoeding groepsdruk, en van je omgeving, bijvoorbeeld je kledingstijl of scheldwoorden. Ik denk dat het wel handig is om te bespreken niet per se om te weten wat het betekend maar meer over opvoeding en groepsdruk in je omgeving. Je kan dat ook zeggen dat ze zelf hun keuzes moeten maken en zich niet moeten laten meetrekken door groepsdruk. Gemaakt door Zoë Hoogveld (het debat:Koosje, Zoë en Lukas, stamboom:Koosje, Zoë en Lukas)

 

-Taak 7: voorbehoedsmiddelen: Dat onderdeel gaat over SOA'S, voorbehoedsmiddelen en de puberteit. Er zijn veel verschillende SOA'S zoals:Chlamydia, Genitale wratten, Herpes, Gonorroe, hepatitis B, Trichomonas, Syfilis en Hiv. Er zijn veel voorbehoedsmiddelen, voor mannen zijn er bijvoorbeeld: condooms, sterilisatie. Voor de vrouw: spiraaltje, de pil, een prikpil of anticonceptiestaafje. In de puberteit veranderen er ook veel dingen, dat komt door hormonen. Het mannelijke hormoon heet testosteron en de vrouwelijke hormonen zijn: FSH, LH, oestrogeen en progesteron. Dit is wel belangrijk om met je kind te bespreken want uw kind komt ook ooit in de puberteit. Als u dit met uw kind bespreekt heeft uw kind al een beetje een verwachting van wat er gaat gebeuren. Gemaakt door Zoë Hoogveld, taak 7 door Koosje en Zoë

handtekeningen

De vader van Lukas en de Moeder van Koosje die wouden geen handtekening zetten. Ze hebben wel een appje gestuurd dat ze de site hebben doorgelezen en hebben besproken met hun kind. 

 

Dit is de handtekening van de vader van Zoë.

Dit is het appje van de moeder van Koosje.

Dit is het appje van de vader van Lukas