voorbehoedsmiddelen

Voorbehoedsmiddelen, wat zijn dat nou eigenlijk? Voorbehoedsmiddelen zijn producten die je gebruikt na of voor de seks zodat de vrouw niet zwanger kan raken. Wij hebben wat informatie verzameld over SOA's en hebben een brochure gemaakt over de pubertijd, SOA' s en voorbehoedsmiddelen. 

SOA's 

Maar allereerst, wat betekend een SOA nou eigenlijk? SOA staat voor de afkorting seksueel overdraagbare aandoening. Een SOA is een dus een besmettelijke ziekte. Je kan een SOA krijgen als je seks zonder condoom, of als de condoom scheurt. Er zijn meerdere soorten SOA's en wij hebben de 8 meest voorkomende SOA' s even op een rijtje gezet. Zorg in ieder geval dat je altijd een condoom gebruikt bij het seksen. 

- Chlamydia: chlamydia is de meest overkomende SOA, en het ergste is dat je chlamydia kan hebben zonder er iets van te merken. Ook kun je chlamydia doorgeven aan weer andere mensen zonder dat je het weet. Bij het plassen is er een branderig gevoel en afscheiding uit penis en vagina zijn er ook mogelijke klachten. Bij een heel erge ontsteking kan de vrouw onvruchtbaar raken. 

- Genitale wratten: Ook genitale wratten horen bij de meest voorkomende soa’s en wordt veroorzaakt door het HPV virus. Eerst zijn ze nog klein maar dan worden steeds groter, ze groeien rond de anus en de geslachtsdelen. Naast dat je de wratten ziet kun je ook nog eens pijn en jeuk kunnen krijgen. Je moet hier heel erg mee oppassen wat je kunt dit virus ook doorgeven omdat je soms niet merkt dat je deze SOA hebt omdat de wratten niet altijd zichtbaar zijn.

- Herpes: Niet iedereen die het Herpes virus heeft krijgt ook echt klachten, maar als je ze wel krijgt zijn ze heel erg vervelend. Je kunt hier bijvoorbeeld: waterpokken, een kortslip, last/pijn als je moet plassen, bij moeilijk zichtbare plekken blaasjes, jeuk en rode plekken.

- Gonorroe: Dit virus kun je bij mannen veel makkelijker herkennen dan bij vrouwen, ook hebben vrouwen dit virus minder vaak. Maar hoe kun je dit virus nou herkennen? Bij vrouwen kan er bloedverlies zijn tussen de twee menstruaties door, maar bij allebei kunnen er de volgende kenmerken zichtbaar worden: last/pijn bij het plassen, ontstekingen in je lichaam, opgezette klieren in je hals, last/jeuk bij de anus en pusachtige afscheiding bij het plassen.

- Hepatitis B: hepatitis wordt ook wel geelzucht genoemd, maar daar wordt geen hepatitis B mee bedoeld. het is een virus dat zich thuis voelt in lichaamssappen als speeksel, oogvocht, sperma en vaginaal vocht. Het virus dringt je lever binnen en veroorzaakt daar een ontsteking. 

- Trichomonas: Trichomonas is een groep parasieten. Zij hebben een vorm van een peer en bezitten drie zweepdraadjes waarmee ze zich voortbewegen. Trichomonas kan voorkomen in je mond, ingewanden, longen, geslachtsorganen, de urineblaas en de urinebuis.

- Syfilis: syfilis is een SOA met zweertjes aan slijmvliezen en verlammingen en aantastingen van hersenen in een vergevorderd stadium. Syfilis kan je niet alleen krijgen door het seksen zonder een condoom, maar ook door het pijpen van iemand. Syfilis komt vaak voor bij homo koppels.

- HIV: HIV is een virus dat aids veroorzaakt. De volledige naam van het virus is Human immunodefiency Virus. het kan zich verspreiden door onveilige seks, visueel contact, bloed of moedermelk. HIV voelt eigenlijk als een soort griep, dus merk je niet zo snel dat je HIV hebt. 

voorbehoedsmiddelen 

Stel je voor, je hebt onveilige seks gehad maar je wilt niet zwanger raken. Daarvoor zijn dus voorbehoedsmiddelen. Er zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen voor mannen en vrouwen. Voor mannen zijn er bijvoorbeeld: condooms, sterilisatie. Voor de vrouw: spiraaltje, de pil, een prikpil of anticonceptiestaafje. Deze voorbehoedsmiddelen zijn er omdat je misschien geen kind wil en om je te beschermen tegen SOA’S.

Een condoom doe je om je penis heen en bij een sterilisatie word je onvruchtbaar gemaakt . Een spiraaltje kan je door de dokter in je laten doen en de pil kan je slikken. De dokter kan je een prikpil geven die je tot 12 weken beschermt. Je kan ook een anticonceptiestaafje kopen en die word geplaats in je boven arm die geeft zo hormonen af, je word tot 3 jaar beschermt.

brochure 

In deze brochure hebben we wat dingen verteld over de pubertijd, voorbehoedsmiddelen en Soa's.